måndag 22 oktober 2012

Mörk Chokladkaka Med Nötknäck

Inlägg av: Nellie 

Jag brukar titta på halv åtta hos mig, och där så såg jag ett recept som föll mig i smaken.
Jag har testat liknande recept innan men i långpanna. 


Ingridienser:
100 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 st ägg 
200 g hackade nötter
(byt gärna ut hälften av nötterna mot lika mycket kokos)

Knäckglasyr:
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap 
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. 
2. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. 
3. Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet till kakan..
4. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.
5. Bred ut smeten jämt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull. 
6. Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter. 
7. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.
8. Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla. 
9. Lossa kakan ur formen då den kallnat.  


Detta är mitt resultat: 

Jag hade grädde till och hallon, för att få det lite mer syrligt.
Kakan blev väldigt uppskattad och jag är supernöjd! Receptet får 5/5 smultron!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar